به گزارش آحاد، حجت الاسلام حسین مهدی زاده مسئول میز نظریه اجتماعی فرهنگستان علوم اسلامی قم، در دومین روز از نخستین رویداد ملی «شهیده ناهید فاتحی» که با حضور بیش از ۱۰۰ نفر از بانوان فعال در عرصه جهاد تبیین در سالن اجتماعات نمایشگاه مسجد جامعه پرداز در مسجد مقدس جمکران در حال برگزاری است به موضوع «فناوری به حرکت درآوردن مردم» پرداخت و به عنوان مقدمه بحث، گفت: یک واحد تصمیم و اراده در عقل انسان از یک واحد تصویر نشأت میگیرد؛ صرف یک مفهوم، آیین نامه و دستور منجر به تصمیم سازی نمیشود.
وی یکی از ابتلائات متعارف زندگی ما انجام دادن کارهایی دانست که تصویر درستی از علت آنها نداریم و گفت: بسیاری از ما چون ممکن است دیگران ما را سرزنش کنند یا اینکه چون دیگران میگویند باید این کار را انجام بدهی، آن امور را انجام میدهیم؛ مثلا خیلی از ماها در مدرسه ریاضی میخوانیم اما غالبا نمیدانیم که برای چه به ما ریاضی تدریس میشود. بسیاری از کارهای روزمره و تکراری ما در زندگی و پیروی مقلدانه از مد ناشی از همین ابتلاء متعارف است.
مسئول میز نظریه اجتماعی فرهنگستان علوم اسلامی قم با تأکید بر اینکه نداشتن تصویر از زندگی انسان را به رفتار مقلدانه وا میدارد و افزود: همچنین وقتی که انسان تصویری از زندگی ندارد با همان تصویر قبلی زندگی میکند و نمیتواند درک درستی از پیشرفت و تغییر شرایط زمانه داشته باشد.
حجت الاسلام مهدی زاده با در توضیح موطن تصویر در انسان، گفت: حکما میگویند بیش از ۹۰ درصد مردم با قوه خیال، تصویرسازی میکنند؛ منظور از عالم خیال، عالم وهم نیست بلکه عالمی است که در آن پر از تصویر است. میگویند اراده به کلی تعلق نمیگیرد بلکه آنچه موجب بعث و برانگیختگی میشود، تصویری است که از آن مفهوم کلی وجود دارد. اگر تصویری که ما داریم را از ما بگیرند، زندگی ما فرو میریزد.
وی در تأکید به اهمیت تصویرسازی و جایگاه آن در زندگی ما، بیان داشت: اگر تصویر ضعیف، غلط و مبهم از یک مسئله وجود داشته باشد انسان نسبت به آن متنفر و گریزان میشود؛ نسبت به آرمانهای انقلاب اسلامی همه این موارد دارد اتفاق میافتد؛ یعنی برخی تصویر غلطی از انقلاب دارند و برخی دیگر نیز تصویری مبهم یا ضعیف دارند.
مسئول میز نظریه اجتماعی فرهنگستان علوم اسلامی قم، افزود: ذهن انسان قابلیت این را دارد که به سمت تصویرهای خیالی و حتی غیر واقعی حرکت کند. انسان حکم مفهمومی که در ذهنش وجود دارد را با مصادیق و واقعیتهای بیرونی تطبیق میدهد. مثلا در مورد حیا که یک مفهوم است، فرد شروع به تصویر سازی میکند؛ به همین دلیل است که بسیاری از افرادی که حجاب درستی ندارند، نمیپذیرند که این نوع پوشش بیحیایی است.
حجت الاسلام مهدی زاده با اشاره به اینکه تصویرهای ذهنی باورها و سبک زندگی انسانها را میسازد گفت: مردم با آداب و احکام نماز و روزه به سمت دین گرایش پیدا میکنند یا با عاشورا؟ مردم زندگی، مبارزه، صبر و بسیاری از ارزشهای اسلامی و انسانی را با شنیدن و خواندن داستانها و قصهها یاد میگیرند و در زندگی خود بهکار میگیرند.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین چیزهایی که یک ملت برای حرکت کردن نیاز دارد، تصویری از آینده است، اظهار داشت: عصر ظهور محقق نشده اما ما سعی میکنیم به سمت آن حرکت کنیم چراکه در گذشته تاریخ و زندگی ائمه اطهار(ع) تصویری از زندگی در معیت امام را داریم. ما در عصر ظهور یک رؤیای بزرگ داریم یکی دنبال جامعه عدل و دیگری دنبال امام مهربانی میگردد و هر کسی یک تصویری از آن دارد.
مسئول میز نظریه اجتماعی فرهنگستان علوم اسلامی قم با بیان اینکه گاهی تصویر ذهنی شما از جنس عزل، افسانه و خیالانگیز است، گفت: این تصاویر از خیال به معنای وهم نشأت میگیرد اما در مقابل توصیفاتی که در روایات و ادعیه درباره عصر ظهور داریم، تصاویر شورانگیز و کاملا واقعی است. گاهی نیز از تصویر افسانهای ما را به تصویر واقعی میرسانند مثل ماجرای سیمرغ که در پی رهبر خود بودند و در طول مسیر بسیاری از جمع آنها جدا شدند و نهایتا سی مرغ باقی مانند و فهمیدند که خودشان همان سیمرغ معهود هستند.
حجت الاسلام مهدی زاده خاطرنشان کرد: تصویر واقعی از زندگی در کشورهای عربی این است که مدام باید کار کنید و مدام باید هزینه کنید اما تصویر ما تصویر توریستی است؛ تصویر ما از اروپا آیا اینطور است که بدانیم که شبهای کریسمس برقها قطع میشود چون پول ندارند یا در زمستان سرما میکشند چون نمیتوانند انرژی گرمایشی مردم را تأمین کنند؟!
وی با تأکید بر اینکه با مقاله نویسی نمیشود تصویر سازی کرد، گفت: چند نفر حاضرند این مقالات را بخوانند و تحت تأثیر قرار بگیرند؟ رهبر معظم انقلاب در مورد جهاد تبیین فرمودند که جهاد تبیین یعنی روایت صحیح. نظریههایی که میگویند چطور میشود با قلم روایت خلق کرد، به آن نظریههای روایت میگویند؛ از این جهت حائز اهمیت و مورد توجه هستند.
مسئول میز نظریه اجتماعی فرهنگستان علوم اسلامی قم رسانههای بیگانه را رقیب روایت و تصویرسازی غلط از ایران دانست و گفت: ما در این عرصه بسیار ضعیف عمل کردهایم؛ بسیاری از سوژههایی رسانههای دشمن با آب و تاب و جزئیات مطرح میکند با اختلاف یک یا چند روز در رسانههای داخلی و بهویژه صداوسیما به آن میپردازند.
حجت الاسلام مهدی زاده به از تکنیکهایی که میتواند عقلانیت تصویر را تقویت کند، اشاره کرد و اظهار داشت: ۲۰ دقیقه شبها تصویر موفقیتهای بزرگ یا کارهای شکست خورده خود را بنویسید؛ یک سال این کار را انجام دهید و در این یک سال نوشتههای خود را به کسی نشان ندهید، خودتان هم تا ۲ ماه به آنها مراجعه نکنید، بعد از این مدت آنها را بخوانید و مرور کنید. این کار عقل تصویری انسان را تقویت میکند. نسبتی که شما در نقشهای مختلفی اجتماعی و زندگی شخصی خود دارید را سوژه نوشتن خود قرار دهید.
وی خواندن کتابهای سواد روایت، نظریه روایت و داستان نویسی را نیز در گام بعدی راهگشا دانست و گفت: این مراحل را طی کنید تا بتوانید برای آینده ایران اسلامی تصویر سازی کنید؛ آیندهای که قدری از آن عجیب باشد و قدری از آن نیز قابل تصور باشد. از قرآن و زندگی کردن با قرآن چه میفهمید، آنها را با وضعیت زندگی آینده خود تطبیق بدهید و تصویر سازی کنید.