یکی از اساتید حوزه اظهار داشت: مردم به عنوان ارکان مهم حاکمیت و زیرساخت اساسی حاکمیت اسلامی و با توجه به منویات رهبری باید به میدان بیایند.
صوت این نشست را اینجا می توانید گوش دهید:
حجتالاسلام سید مهدی موسوی در جلسه آسیبشناسی مشارکت مردمی در جامعه ایرانی اظهار داشت: باید در ارتباط با مشارکت مردمی یک نظریه اجتماعی داشته باشیم و مشارکت را از حیث اجتماعی تحلیل کنیم؛ اگر این اتفاق بیفتد خود مردم باید به میدان بیایند.
این استاد حوزه افزود: مردم به عنوان ارکان مهم حاکمیت و زیرساخت اساسی حاکمیت اسلامی و با توجه به منویات رهبری باید به میدان بیایند.
وی بیان کرد: در این راستا سه اقدام مهم را باید مردم انجام بدهند، ابتدا باید در صحنه حضور کامل داشته باشند و حقوق خودشان و تکالیفشان را بدانند و اینکه باید عدالت را مطالبه نمایند، مطالبه عدالت اهمیت زیادی دارد.
حجتالاسلام موسوی عنوان کرد:در جامعه اگر قرار است مشارکتی برای تحقق عدالت اتفاق بیفتد این سه رکن باید در کناریکدیگر قرار بگیرد، یعنی هم قانون مناسب و زمامدار مناسب و هم حضور مردم دارای اهمیت است.
وی تصریح کرد:طبق منویات رهبری باید حقوق مردم را به آنها بیان کرد و مردم نیز حقوقشان را مطالبه کنند، اگر قرار است عدالتی محقق شود این گونه محقق می شود که مردم باید بدانند و آگاهی داشته باشند.
این استاد حوزه با اشاره به کتاب ولایت و حکومت خاطرنشان کرد: در نظام اسلامی مردم باید بدانند و بفهمند و تصمیم بگیرند و این نیاز به آگاهی مردم و خواست قلبی آنها دارد.
وی گفت:مشارکت امری اصیل است و ما برای مشارکت یک وظیفه داریم و آن اینکه به مردم آگاهی دهیم، در واقع برای ارتقای مشارکت مردم، وظیفه اصلی آگاهی بخشی است.
حجتالاسلام موسوی افزود:این آگاهی باید نسبت به خطوط اساسی انقلاب اسلامی و به عدالت و حقوق خودشان و تکالیف مرتبط است و ثانیا اراده آنها و خواستن آنها را باید بیدار کرد و زمینه ها را فراهم نمود که نیازمند یک طرح مفصلی است.
وی بیان کرد: ما نیازمند به یک حضور هوشمندانه هستیم وبرای این امر باید برنامهریزی کرد، اشتباه بزرگ در طول 45 سال این است که گفته ایم مردم فقط مشارکت کنند ولی آگاهی لازم را در اختیارشان قرار نداده ایم و انگیزه های لازم را زنده نکرده ایم.
این استاد حوزه و پژوهشگر عنوان کرد: باید مدل علمی و الگوی مناسب در مورد مشارکت مردم را ارائه بدهیم و او را نسبت به حق و حقوقش آگاه کنیم، اکثریت مردم جامعه ما حقوق مدنی و شهروندی خود را نمی دانند، پس اینها چگونه می توانند مشارکت کنند؟!
وی تاکید کرد: اولین شرط مشارکت، آشنایی با حقوق است، همچنین دومین شرط حضور انگیزه برای مشارکت است ما نیازمند به یک قشربندی اجتماعی هستیم تا بفهمیم مشارکت کننده جامعه ما چه دسته بندی های دارند و برای هر یک از آنها یک مدلی ارائه دهیم.
این پزوهشگر حوزه با بیان اینکه باید بومی قشربندی کنیم اظهار داشت:هیات مدل خوبی است هیات، ایرانی ترین مدل اسلامی در جامعه ایرانی است و در شهرها و روستاها و حتی اقشار مختلف هیات دارند.
وی گفت:پایدارترین و گسترده ترین نوع حکمرانی، نوع هیات هاست، اگر مشارکت کنندگان در هیات ها را دسته بندی کنیم میزان مشارکت مشخص می شود؛ 4 نوع مشارکت در هیات داریم یک دسته در رابطه با هیات احساس رقابت دارند که مشارکت سلبی است.
حجتالاسلام موسوی افزود: سه نوع مشارکت هم به صورت ایجابی است، یک عده از هیات استفاده دارند و یک مشارکت نیز برای دست اندرکاران هیات است و بعدی هیات امنا هستند.
وی اظهار داشت: همچنین سه نوع انگیزه همدلانه و خنثی و و منفعت طلبانه در هیاتها وجود دارد؛ شبیه این کار را باید در جامعه در نظر بگیریم و ببینم مردم چه نسبتی با انقلاب دارند و با چه انگیزه ای ما مردم را به میان بیاوریم و یا از الگوهای غربی استفاده کردیم.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد:نهادهای علمی جایگاه مهمی در آگاهی بخشی به جامعه در افزایش مشارکت مردمی دارند و حوزه و دانشگاه نقش اصیلی در آگاهی بخشی دارد و باید ارتباط خاصی با جامعه داشته باشند، ما گاهی می بینیم حوزه و دانشگاه تعاملی با خود و یا کاری به جامعه ندارند که باید این امر بازنگری شود.
وی گفت:در برهه ای از جنگ خواستیم همه چیز دولتی باشد و مشارکت و نقش مردم ضعیف شد در حالی که اقتضای آن روز بود اما این ادبیات را را توسعه دادیم که دولت خادم مردم برای انجام همه امور نه برای تمهیدات لازم است.
حجتالاسلام موسوی افزود:سه نوع کار در این باره باید انجام شود، باید کار مطالعاتی و قانون گذاری انجام دهیم و الگوهای مشارکتی را احصا کنیم و در این باره قوانین خرد می خواهیم.
وی بیان کرد:گونه دوم فرهنگ سازی است و باید سبک زندگی را تبیین کنیم همین طور گونه سوم رسانه است، در موضوع مشارکت در عصر دیجیتال برای فضای مشارکت رسانه ای و دیجیتال باید برنامه ریزی کنیم.