به گزارش پایگاه فرهنگی اجتماعی آحاد، دکتر محمدصادق خیاطیان ریاست سابق مرکز بررسیهای استراتژیکدر همایش «جریانهای حلقههای میانی؛ پیشران حکمرانی مردمی» در سال 1401 مطالب قابل استفاده ای مطرح کرده بود که ملاحظه می کنید:
امروز سومین سالروز توصیه مقام معظم رهبری برای ایجاد حلقههای میانی و بهرهگیری از این حلقهها برای به فعلیت رساندن ظرفیتهای مردمی به خصوص جوانان است. از آنجا که دولت خود را مجری رهنمودها و منویات رهبر معظم انقلاب میداند، مرکز بررسیهای استراتژیک بنا بر وظایف ذاتی خود، به ایفای نقش در حوزه حلقههای میانی وارد شده و به دنبال دستیابی به راهبردهای اجرایی در این زمینه است.
در حوزههای مختلف از جمله در موضوع حلقههای میانی تلاش کردهایم با مشارکت صاحبنظران و متخصصان، ایدهها و نظرات نخبگانی را به راهبرد و راهبردهای حاصله را به یک برنامه عملیاتی قابل اجرا تبدیل کنیم.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه «عدالت و جمهوریت» را گفتمان اصلی دولت و مفهوم مردم را هسته مرکزی این گفتمان دانست و تصریح کرد: ما معتقدیم هر جا مردم پا به صحنه گذاشتند و از ظرفیت آنها استفاده شد، کشور توانسته از مشکلات عبور کند؛ لذا مشی رئیس جمهور و هیات دولت در اداره کشور و تدبیر امور بر اساس مشارکت مردم استوار شده است.
با تبیین دقیق و عالمانه مسائل و مشکلات کشور، ظرفیت عظیم مردمی میتواند با واسطهگری حلقههای میانی فعال شود و به این ترتیب زمینه غلبه بر چالشها و ابرچالشهای مزمن کشور به دست مردم فراهم آید.
هدف بعدی مرکز بررسیهای استراتژیک، امتداد گفتمان عدالت و جمهوریت در ساحتهای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و… و تبیین معانی و دلالتهای آن است.
آنچه همگی باید برای تحقق آن تلاش کنیم، پایدارسازی گفتمان دولت و تسهیل مشارکت مردم در نظام اداره کشور است. مهمترین کارکرد حلقههای میانی هم نقش واسطی است که میتوانند برای ارتباط هر چه بهتر و موثرتر دولت با ظرفیتهای نهفته در میان مردم ایفا کنند.
ایجاد جریان حلقههای میانی و معماری ارتباط ساختارمند و موثر با این حلقهها از این منظر نیز برای مرکز بررسیهای استراتژیک اهمیت دارد. شبکه نخبگانی از دید ما تمامی صاحبنظران و صاحبان اندیشه و ایده را شامل میشود. ما معتقدیم حلقههای میانی طبقهای از نخبگان اجتماعی هستند که به واسطه توانمندی بالا و سرمایه اجتماعی که از آن برخوردارند، میتوانند بخشی از پازل حله مسئله در کشور باشند.
تشریح سه لایه کارکردهای حلقههای میانی
موضوع حلقههای میانی را در سه لایه پیگیری می کنیم و در لایه گفتمانی به تبیین و تشریح مبانی حلقههای میانی و دست یافتن به یک ادبیات مشترک نیاز داریم. اولین کارکرد این نشستهای تخصصی دستیابی به همین ادبیات است. با این کارکرد خواهیم توانست به فهم مشترک از موضوع دست پیدا کنیم و این فهم مشترک در گامهای بعدی بسیار به ما کمک میکند.
ورود به حیطه الگوسازی، دومین سطح از کنشگری در حیطه حلقههای میانی است. اگرچه عمیقا اعتقاد داریم که موضوع حلقههای میانی باید به معنای واقعی کلمه مردمی بماند و با خلاقیتها و نوآوریهای مردمی جلو برود، اما نباید فراموش کرد که این کار نیاز به ادبیاتسازی، گفتمانسازی و نهایتا الگوسازی دارد تا چگونگی ایفای نقش حلقههای میانی در حکمرانی کشور به خوبی مشخص شود.
«اجراییسازی» سومین لایه از هدفگذاریها در حوزه حلقههای میانی می باشد؛ در این لایه مهم است که ضمن احصای نظام مسائل کشور، ظرفیتهای مردمی را نیز در عمل شناسایی و ارتباطی منطقی بین این دو ایجاد کنیم.
حلقههای میانی جلوه نوینی از حکمرانی مردمی در گام دوم انقلاب اسلامی هستند، امیدواریم با توسعه مبانی نظری و اندیشهای جریانهای میانی، زمینهسازی هرچه بیشتر برای استفاده از ظرفیت عظیم مردمی در کشور فراهم شود.
باید با توانمند کردن مردم به کمک حلقههای میانی، زمینه حضور هر چه بهتر آنها در حل نظام مسائل کشور را فراهم کرد. مرکز بررسیهای استراتژیک هم از رهگذر برگزاری چنین جلسات و نشستهایی با صاحبنظران، به دنبال آن است تا زمینه حضور هرچه بیشتر مردم را در حوزههای مختلف حکمرانی فراهم آورد.