به گزارش پایگاه فرهنگی اجتماعی آحاد به نقل از پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیه السلام، مجموعه دو جلدی «حکمرانی نوین؛ کنکاشی پیرامون هویت و کارکرد حلقههای میانی» با تحقیق و تدوین مهدی افراز کنجین و سیدمصطفی مدرس مصلی و به همت کارگروه مکتب امام خمینی (ره) پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام به ثمر نشسته است.
در این اثر که جلد نخست آن شامل مجموعه گفتگوهای مختلف و مفید پیرامون هویت و کارکرد حلقههای میانی است و جلد دوم به صورتبندی دیدگاهها و تقاطعگیری مضمونی گفتگوهای پیرامون هویت و کارکرد حلقههای میانی اختصاص دارد، در ابتدا متون فراوریشده مصاحبهها به همراه فهرستزنی و برخی رسیدگیها بهصورت یکجا عرضه شده و در مجلد اول تنظیم دیدگاههای مطرحشده در قالب دو بخش مجزای «صورتبندی» و نیز «تقاطعگیری مضمونی» تقدیم علاقهمندان شده است.
شناسایی و فرآوری دیدگاههای ناظر به هویت و کارکرد حلقههای میانی، تقویت اندیشه پشتیبانیکننده از پدیده حلقههای میانی، ابهامزادیی از فرآیند تشکیل و ساماندهی جریان حلقههای میانی، بررسی چالشها و آسیبهای مسیر تحقق حلقههای میانی، دستیابی به پیشنهادات جهت ارتقاء و تکمیل جریان حلقههای میانی و صورتبندی ایدهها پیرامون آینده حلقههای میانی از اهداف حاکم بر این پژوهش به شمار میرود.
برای انجام کار و تأمین حداکثری اهداف، با استفاده از محتواهای اولیه تولیدشده در محیط فکری کشور ناظر به بحث حلقههای میانی و نیز برخی مباحثات انجامشده توسط گروه پژوهش، پس از مقولهبندی محتوایی و قراردادن محتواهای موجود ذیل مقولات در قالب یک بانک، درباره شاخصگذاری برای وصول به فهرست منتخبی از مصاحبهشوندگان نهایی، از میان پنجاه گزینه موجود، بیست و چهار نفر انتخاب شدهاند.
در جلد نخست اثر مجموعه گفتوگوهایی با عظیم ابراهیمپور، علی اصغری، سیدصادق امامیان، هانی ایرانمنش، روحالله ایزدخواه، حجتالاسلام علی جعفری، مهدی جمشیدی، عباس جهانبخش، سعید حسنزاده، محسن دوباشی، محسن دنیوی، ساسان زارع، حجتالاسلام محمدرضا فلاح شیروانی، حجتالاسلام محسن قنبریان، میثم لطیفی، حجتالاسلام علی محمدی، آرش مقدم، حامد ملکزاده، حجتالاسلام سیدعلی موسوی، حجتالاسلام سیدمهدی موسوی، حجتالاسلام علی مهدیان و میثم یاوری به چشم میخورد.
موضوعاتی مانند تحول در حکمرانی، دوگانه توسعه و پیشرفت، نظام دولت ملت، نظام امت امامت و مردمسالاری دینی، دولتسازی اسلامی، مشارکت اجتماعی، عقلانیت راهبری و خلق اراده ملی، مبهم بودن تصویر از دولت در ایده حکمرانی مردم، مردمی سازی دولت تنها راه مبارزه با فساد، حلقههای میانی ایده گام دومی رهبر انقلاب برای تحول در حکمرانی در این مصاحبهها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
جلد دوم کتاب حکمرانی نوین در دو بخش تنظیم شده است که بخش نخست آن هفت گفتار «زمینه صدور و طرح مسئله حلقهمیانی در کلام رهبر معظم انقلاب»، «اندیشه پشتیبان این فکر و طرح»، «نقشهای کارکردی حلقههای میانی»، «تدابیر مرتبط با مدیریت و فعالیت حلقهها»، «سازوکارهای حمایت و سازماندهیشان»، «خلأهای و چالشهای احتمالی فعالیت و بلکه فعالیت بهینه و مطلوبشان» و «برخی استعارههای حکایتگر حلقهها و نیز برخی الگوهای آنها و نوعی لایهبندی برای انواع حلقهها» را وارسی میکند.
گرچه چینش این عناوین هفتگانه تا حدی منطقی و خود برخوردار از ترتّب است، اما محتواهای ذکرشده ذیل هریک از این عناوین از متن مصاحبهها اصطیاد شده و نوعی کار استقرایی شکل گرفته است. نکته مهم آن است که در ذیل هر گفتار ، سرفصلها از خود محتوای مصاحبهها استخراج شدهاند و در عمل نظمی پیشینی بر آن حاکم نبوده است، گرچه ممکن است برخی ترتّب سرفصلها هم پس از حصول در چینش مدنظر بوده باشد.
در بخش دوم کتاب نیز، مسائل چهاردهگانهای که برشهای مرتبط گفتوگوها ذیلشان تنظیم شده است، عبارتاند از:
1. نسبت ایده کوچکسازی دولت با ایده حکمرانی
2. مقصود رهبر انقلاب از طرح ایده حلقههای میانی
3. مأمور یت اصلی حلقههای میانی
4. جایگاه توده مردم در حکمرانی مطلوب انقلاب
5. حلقه میانی: فرآیندی برای صاحبمنصبشدن جوانان در دولت یا الگویی جدید از دولت
6. نسبت دو نظام امت-امامت با دولت-ملت در ایران
7. حلقه میانی: بستر توسعه کنشگری جریان حزباللهی یا سازوکار گسترش نقشآفرینی تودهها
8. معنای میانی بودن
9. مأموریت حلقهها ملی است یا منطقهای
10. نقش حلقههای میانی در تسریع فرآیند مردمیساز ی
11. شکلدهی و سازماندهی حلقهها: با قرارگاه متمرکز یا بر پایه آتش به اختیار
12. نسبت گروههای جهادی و حلقههای میانی
13. چگونگی تعامل حلقههای میانی و ساختار رسمی کشور
14. سازوکار تأمین مالی و انتفاعی حلقههای میانی
در پیشگفتار این مجموعه میخوانیم:
انقلاب اسلامی رویدادی بود که گرچه روندهای متأخر ایران در ماههای نزدیک به پیروزیش، آن را تا حدی پیشبینیپذیر کرده بود، اما سترگی، ماهیت و گستره آثار فراگیرش آنچنان شد که تحلیلگران و اندیشمندان بسیاری را متعجب ساخت؛ برخی اندیشمندان خارجی حتی مجبور به بازسازی نظریات خویش در ماهیتشناسی انقلابها شدند. بهعلاوه در دنیــای روزمــره سیاســت هــم، از دوران نزدیـک بـه پیـروز ی سیاسـیاش تـا هماکنـون درصـدر بسـیار ی اخبـار جهـان قـرار گرفتـه اسـت.
نکته مهم آن است که این انقلاب بهواسطه ماهیت بالنده و پویای خود و نیز گونهگونی مواجهات غرب با آن در میدان طراحی و عمل شکلی ایستا و ثابت نداشته است و در مقاطعی برای پاسخگویی به نیازهای خویش با تکای به متن جوشان و عقلانیت پیشروی خود طرحی نو در افکنده است یا حسب مواقفِ صیرورتِ خویش، بر امری نوین تأکید کرده است.
با توجه به اینکه اساس شکلگیری، حرکت و هویت انقلاب اسلامی ایران مردمپایه است، برای فهم و استقرار چرخشهای ضروریاش مباحثات و گفتوگوهایی جدی هم در بخش نخبگان و هم در بخش عمومی درگرفته است تا در عمل آنچه که مورد نیاز است تحقق یابد. بدینترتیب گام دوم انقلاب در ورای همه فراز و فرودها و تکاپوهای پیشین که بهمثابه گام اول تلقی میشود، اهمیتی دوچندان مییابد.
گفتوگـو دربـاره گام دوم انقلاب از سـوی علاقهمنـدان بـه انقلاب و همزمـان نقـادی حـاد و گاه رادیـکال از سـوی منتقدانـی کـه بسـیاری از ایشـان روندهـای پیشآمـده را بـا مطلوبیتهـای نظـام آرمانـی انقلاب مقایســه میکننــد، نشــان از جدیشــدن نیــاز انقلاب بــه آغــاز رونــد و گامــی بلندتـر از پیـش، در نوسـاز ی و حرکـت اسـتعلایی آن اسـت.
در مقـام پاسـخدهی متنـی از درون چشـمه زایـای انقلاب بـرای طـی چنیـن گامـی، عنـوان «حلقههـای میانـی» بـه میـان آمـده اسـت. فهـم و سـخن دربـاره آن تـازه آغـاز شـده اسـت، امـا در همیـن آغـاز راه همگرایــی بالایــی در تبییــن و توضیــح آن میــان دغدغهمنــدان دیــده میشــود؛ گرچــه افتـراق و اختلاف نیـز بهجـد و در تفاصیـل سـخن بـه میـان آمـده اسـت.
پژوهشـکده تبلیـغ و مطالعات اسلامی باقرالعلـوم علیهالسلام بـا هـدف کمـک بـه شـوراندن و جمعبنـدی انظـار و افـکار، مجموعهای از گفتوگوهـا بـا بیست و چهار نفر از اندیشـهورزان و کنشـگران عرصـه انقلاب اسلامی با موضوع «حلقههـای میانی» و البته در پیونـد بـا سـؤالاتی ماننـد نسـبتش بـا گام دوم انقلاب، مـردم، نخبـگان و حاکمیـت و نیـز سـایر داشـتههای مفهومـی اهالـی انقلاب، طراحـی و اجـرا کرده است.
مجموعه دو جلدی «حکمرانی نوین؛ کنکاشی پیرامون هویت و کارکرد حلقههای میانی» که با تحقیق و تدوین مهدی افراز کنجین و سیدمصطفی مدرس مصلی در قطع وزیری و شمارگان 1000 نسخه به ثمر نشسته است را انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام با همکاری مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی (فتوت) منتشر و راهی بازار نشر کرده است.
برای تهیه این اثر به نشانی قم، بلوار نیایش، جنب مصلی قدس مراجعه و یا از طریق سایت اینترنتی www.pbshop.ir اقدام کنید.