به گزارش پایگاه فرهنگی اجتماعی آحاد به نقل از بنیاد هدایت، «زندگی با آیهها، کلید پیشرفت محلهها» عنوان عملیات تبدیل مساجد سراسر ایران به پایگاههای قرآنی بوده که به همت بنیاد هدایت سازمان تبلیغات اسلامی در ماه مبارک رمضان در حال برگزاری است.
در این عملیات از شبکه امامت کشور خواسته شده تا بهمنظور نیل به این هدف، در عرصههای تبیین قرآن، حفظ قرآن، تلاوت قرآن، گرهگشایی با رنگ قرآن، تدبر در قرآن، انس با قرآن، توسعه و گسترش فرهنگ قرآنی در محلههای مساجد خود اهتمام داشته باشند و با یکدیگر به رقابت بپردازند.
به نظر می رسد انجام چنین پروژه های فرهنگی بزرگی می تواند روح همیاری و اتحاد بر سر یک موضوع شاخص و واحد را تسهیل کند و به فرهنگ پذیری عمومی در جهت افزایش مصادیق مشارکت های مردمی کمک کند.
گفتنی است ثبت ایدهها و تجربههای موفق در سامانه تا پایان ماه مبارک رمضان، ادامه خواهد داشت و پس از آن مقدمات داوری در شهرستانها فراهم میشود؛ مرحله استانی در اردیبهشت ماه سال آتی برگزار خواهد شد و نهایتا در خرداد ماه مرحله کشوری انجام شده و مساجد برتر نیز همزمان با عید غدیر مشخص خواهند شد.
بر اساس این گزارش، معیارهای ارزیابی و انتخاب از بین مساجدی که به پایگاه قرآنی تبدیل شدهاند، از این قرار است: محوریت آیههای منتخب پویش ملی زندگی با آیهها( طرح مسطورا)، اولویت داشتن بانوان و نوجوانان در میان مخاطبان، مفهومیتر بودن فعالیتها(حرکت از روخوانی به سمت تبیین، تدبر و تفسیر)، خلاقیت در طراحی و اجرای قالب فعالیتها، تولید محصولات قابل عرضه (هنری، رسانه ای، سکوی ارائه، طرحنامه و شیوه نامه)، پایداری و تداوم برنامهها، ایجاد انس با قرآن، تیم سازی در محله، انتخاب موضوع متناسب با جهاد تبیین، نگاه تربیتی، راه اندازی مسابقات بین محلهها و مساجد، تعداد کنشگران عضو تیم اجرایی، تعداد مخاطبان فعالیت، میزان هزینه صورت گرفته، تعداد مشارکت کنندگان در تأمین هزینه.
گفتنی است، در این عملیات، به مساجد منتخبی که تبدیل به پایگاه قرآنی محله شدهاند، در سطح شهرستان، استان و ملی، جوایز نفیسی اهداء خواهد شد.
حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان مدیرعامل بنیاد هدایت در گفتوگویی به فرآیند شکل گیری برنامه محوری این مجموعه در ماه مبارک رمضان، اشاره کرد و اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب در ابتدای رمضان سال ۱۴۰۲ مجددا به موضوع «تبدیل شدن مساجد به پایگاه قرآنی» تأکید فرمودند؛ پیشتر نیز فرموده بودند که باید مردم با غرر آیات آشنا شوند و مفاهیمی از آنها در ذهنشان شکل بگیرد. بر همین اساس و با توجه به اجرای پویش «زندگی با آیهها» و همچنین عملیات«محله پیشرفت»، تصمیم گرفته شد که در ماه مبارک رمضان، عملیات« زندگی با آیهها، کلید پیشرفت محله»، ایده محوری باشد.
وی به تبیین هدف از اجرای این عملیات پرداخت و گفت: در این عملیات، محله ها با محوریت مساجد تلاش میکنند که با امتثال امر ولی جامعه مبنی بر قرآنی شدن مساجد، مسیر پیشرفت محله خود را هموار کنند. این عملیات ذیل پویش ملی «زندگی با آیهها» شکل گرفته و اولویت آن همان آیهها و مفاهیمی است که در این پویش انتخاب شده اند.
مدیرعامل بنیاد هدایت در توضیح ارتباط این عملیات با عملیات« محله پیشرفت»، به عنوان عملیات محوری بنیاد هدایت در اواخر سال جاری و اوایل سال آتی، بیان داشت: در محله پیشرفت نیز تأکید شد که برای رسیدن به محله پیشرفته یکی از ظرفیتهای بسیار مهم و راهبردی، ظرفیت قرآن است و ترسیم رؤیای محله پیشرفت، بدون استفاده از این ظرفیت قابل تحقق نخواهد بود.
حجت الاسلام میرمحمدیان به سرفصلهای متنوعی که برای عملیات« زندگی با آیهها، کلید پیشرفت محله»، ترسیم شده است را مورد توجه قرار داد و گفت: از تبیین، حفظ، تلاوت، قرآن گرفته تا گرهگشایی با رنگ قرآن، تدبر در قرآن، انس با قرآن و توسعه و گسترش فرهنگ قرآنی، همگی از مواردی هستند که در این عملیات پیشنهاد شده و امامان محله و مساجدی که میخواهند تبدیل به پایگاه قرآنی شوند میتوانند در یک یا چند محور کار کنند.
وی در معرفی مخاطبان این عملیات، تأکید کرد: همه کنشگران محله مخاطب ما هستند اما با توجه به اینکه تعریف محله متناسب با مسجد انجام میشود، در این عملیات، مساجد محلات با همدیگر به رقابت خواهند پرداخت و با توجه به اینکه امام مسجد، مدیر طبیعی مسجد است، به نمایندگی از محله و مسجد برای ارائه طرحها و شرکت در فرایند عملیات، اقدام خواهد کرد.
مدیرعامل بنیاد هدایت به زمان بندی اجرای این عملیات نیز اشاره کرد و گفت: آغاز این عملیات همزمان با ماه مبارک رمضان است اما ثبت ایدهها و تجربههای موفق در سامانه از تاریخ ۱۴ فروردین و در ادامه نیز مراحل شهرستانی، استانی و کشوری را خواهیم داشت؛ همچنین فرآیند داوری در هر مرحله ادامه خواهد داشت و در نهایت همزمان با عید غدیر، برترین مساجد انتخاب و معرفی خواهند شد.
حجت الاسلام امید محلاتی معاون راهبری بنیاد هدایت در گفتوگویی به تشریح جزئیات اجرای عملیات« زندگی با آیهها، کلید پیشرفت محله» پرداخت و اظهار داشت: این عملیات در راستای عملیات« محله پیشرفت» و پویش ملی« زندگی با آیهها» در ماه مبارک رمضان آغاز شد و تا عید غدیر ادامه خواهد داشت.
وی هدف از برگزاری این عملیات را تبدیل شدن مساجد به پایگاه قرآنی، عنوان کرد و گفت: سرفصلهای متنوعی به این منظور در عملیات مشخص شده است که امامان محله و کنشگران مسجدی میتوانند هر یک از این سرفصلها را انتخاب و یا در چند موضوع کار کنند و با یکدیگر به رقابت بپردازند. تبیین قرآن، حفظ قرآن، تلاوت قرآن، گرهگشایی با رنگ قرآن، تدبر در قرآن، انس با قرآن، توسعه و گسترش فرهنگ قرآنی از جمله این سرفصلهاست.
معاون راهبری بنیاد هدایت به مراحل اجرای این عملیات اشاره و تصریح کرد: اطلاع رسانی و فراخوان به مساجد درباره عملیات، ارائه بستههای آموزشی و محتوایی از روزهای آغازین عملیات و ثبت ایدهها و تجربههای موفق در سامانه از ۱۴ فروردین تا پایان ماه مبارک رمضان انجام خواهد شد؛ سپس هیأت انتخاب شهرستان شکل میگیرد، این مرحله تا اواخر اردیبهشت ماه سال آینده به پایان میرسد و وارد مرحله استانی خواهیم شد. مرحله استانی نیز در خرداد ماه به پایان خواهد رسید.
حجت الاسلام محلاتی افزود: در ابتدای خرداد ماه ۱۴۰۳، لیست منتخبین استان ارائه شده و هیأت داوران سطح ملی شکل میگیرد. فرایند مصاحبه، داوری و انتخاب برترینهای ملی در پایان خرداد ماه انجام میشود و همزمان با ایام عید غدیر، طی مراسمی از منتخبین ملی تجلیل به عمل خواهد آمد.
وی معیارهای ارزیابی مساجد برتری که به پایگاه قرآنی تبدیل شدهاند، را مورد توجه قرار داد و گفت: محوریت آیههای منتخب پویش ملی زندگی با آیهها( طرح مسطورا)، اولویت داشتن بانوان و نوجوانان در میان مخاطبان، مفهومیتر بودن فعالیتها(حرکت از روخوانی به سمت تبیین، تدبر و تفسیر)، خلاقیت در طراحی و اجرای قالب فعالیتها، تولید محصولات قابل عرضه (هنری، رسانه ای، سکوی ارائه، طرحنامه و شیوه نامه)، پایداری و تداوم برنامهها، ایجاد انس با قرآن، تیم سازی در محله، انتخاب موضوع متناسب با جهاد تبیین، نگاه تربیتی، راه اندازی مسابقات بین محلهها و مساجد، تعداد کنشگران عضو تیم اجرایی، تعداد مخاطبان فعالیت، میزان هزینه صورت گرفته، تعداد مشارکت کنندگان در تأمین هزینه؛ همه این موارد در انتخاب مساجد برتر مؤثر است.
معاون راهبری بنیاد هدایت به ترکیب کمیته انتخاب و هیئت داوران در مرحله شهرستانی اشاره کرد و بیان داشت: راهیار بنیاد هدایت در شهرستان، نماینده امام جمعه شهرستان، نماینده فرمانده سپاه شهرستان، نماینده اوقاف، نماینده دارالقرآن سپاه، نماینده دارالقرآن سازمان، نماینده دارالقرآن آموزش و پرورش، نماینده مؤسسه شاخص قرآنی، شخصیتهای حقوقی هستند که ۳ برابر سهمیه شهرستان برترینها را مشخص و به داوران معرفی میکنند. همچنین راهیار بنیاد هدایت در شهرستان، امام جمعه شهرستان، فرمانده سپاه شهرستان، مدیر مدرسه های علمیه شهرستان، رئیس اوقاف شهرستان، سه نفر از فعالان فرهنگی شهرستان به پیشنهاد مدیر شهرستان و تصویب کمیته داوری شهرستان، رئیس دارالقرآن شهرستان، رئیس دارالقرآن آموزش و پرورش، رئیس مؤسسه شاخص قرآنی نیز هیئت داوران را در این مرحله را تشکیل میدهند.
حجت الاسلام محلاتی ادامه داد: در مرحله استانی نیز معاون فرهنگی استان، نماینده استانداری استان، نماینده نماینده ولی فقیه، نماینده حوزه علمیه، نماینده سپاه یا فرمانده بسیج استان، نماینده صدا و سیما، نماینده اوقاف، مسئول مجمع کانون های فرهنگی استان، مسئول دارالقرآن سپاه، مسئول دارالقرآن سازمان، مسئول دارالقرآن آموزش و پرورش، مسئول مؤسسه شاخص قرآنی استان، اعضای حقوقی هیئت داوران هستند.
وی با تأکید بر ضرورت عدالت در تقدیر از شهرستانها و استانهای شرکت کننده در این عملیات، اظهار داشت: بر این اساس دبیرخانه عملیات «زندگی با آیهها، کلید پیشرفت محلهها» تصمیم گرفت سهمیه برترینهای مرحله شهرستانی و استانی را متناسب با تعداد گزارشهای ثبت شده در شهرستان و استان تعیین کند. بنابراین در مرحله شهرستانی به ازای هر ۲۰ گزارش ثبت شده، یک سهمیه برای شهرستان و در مرحله استانی نیز به ازای هر ۱۰۰ گزارش ثبت شده، یک سهمیه برای استان در نظر گرفته میشود.
گفتنی است، امامان محله و کنشگران مسجدی میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرکت در این رقابت مؤمنانه به آدرس http://bonyadehedayat.com/quran مراجعه کنند.