به گزارش آحاد، حجت الاسلام محمد امین نخعی پژوهشگر علوم دینی بعدازظهر امروز در نخستین رویداد «شهیده ناهید فاتحی» که با حضور بیش از ۱۰۰ بانوی سرشبکه مجاهد تبیین در نمایشگاه مسجد جامعه پرداز واقع در مسجد مقدس جمکران در حال برگزار است، به موضوع «نگاه اسلام به زن، سرمایه عظیم آخرالزمان»، پرداخت و به عنوان مقدمه بحث به خاطرهای از گفتوگوی خود با یک خانمی که از لیدرهای اغتشاشات سال گذشته بودند، اشاره کرد.
وی اظهارداشت: آن خانم به من گفت که آنطور که شما فکر میکنید، من انسان بیدینی نیستم و حضرت فاطمه زهرای شما را دوست دارم؛ از او خواستم که در این باره بیشتر صحبت کند؛ میگفت که شما زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) را به ماجرای پشت در خلاصه کردید و او را به عنوان یک زن ضعیف، مظلوم و بازنده معرفی کردید و من زن ضعیف را دوست ندارم هرچند که به ایشان علاقه دارم.
الگونمایی زن قوی در اسلام؛ ضرورت مغفول مانده
این پژوهشگر علوم دینی ضمن گلایه از اینکه ما الگویی از یک زن قوی در اسلام ارائه نکردیم، گفت: به همین دلیل پروفایل برخی دختران دهه هشتادی ما عکس نقش اول فیلم ونزدی است؛ با یکی از دختران بیحجاب دراین باره صحبت میکردم، میگفت میدانم این آدم بدی است اما قوی است. نقطه کلیدی فتنه سال گذشته که ۶۰ درصد از بانوان جوان ایران را دچار کرد، همین بود؛ هشتک زن قوی در شبکههای اجتماعی پر شد، چراکه ما در مقابل آن کلان روایت نداشتیم و الگویی در این حوزه تولید نکردیم. علیرغم تصورم در فاطمیه امسال نیز عموما چنین رویکردی در مجالس ما وجود نداشت.
حجت الاسلام نخعی تأکید کرد: مگر میشود با وجود حضرت فاطمه(س) و زینب کبری(س) روایتی از زن قوی نداشت؟! ما آنتی روایتی از این بانوان الگو درست کردهایم و این الگوها را خراب کردهایم. مثل کسی که مقابل دروازه خالی قرار گرفته و به او پاس دقیقی میدهند و او توپ را به اوت میزند. «ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِینَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ» قرآن میفرماید ما برای مؤمنان، آسیه را به عنوان الگو معرفی میکند.
وی با اشاره به اینکه امروز در وسط جنگ روایتها قرار داریم، گفت: در این شرایط فرصتی نیست که خود را آماده کنیم و بعدا به خط بزنیم؛ همین الان دچار و درگیر آن هستم. فضای مجازی، تلویزیون و حتی بیلبوردهای تلبیغاتی مشغول تولید و ارائه روایت هستند.
بحران هویتی؛ نتیجه روایت نادرست از مفهوم زن زیبا
این پژوهشگر علوم دینی مفهوم زن زیبا را به عنوان یکی از دغدغههای جدی بانوان و بهویژه دختران مطرح و تصریح کرد: وقتی که با این قشر درباره ملاکهای زیبایی صحبت میکنیم، ویژگیهای ظاهری را مطرح میکنند و وقتی میخواهیم مصداق زیبایی را مشخص کنند، از باربی یا زنانی که هالیوود و سینما بزک کرده، سخن میگویند، حال آنکه در ۲ هزار سال اخیر در زیست بوم و قومیت ایرانی، اصلا زنی با این ویژگیهای ظاهری وجود نداشته است؛ چون ما روایتی از زن زیبا داشتیم، آنها چنین الگویی پیدا کردهاند.
حجت الاسلام نخعی اوج هویت ایرانی ـ اسلامی را اعتماد به نفس ملی دانست و گفت: در طول تاریخ به همین دلیل که معتقد بودیم«من میتوانم» موفق بودیم. با این روایت و معیاری که از زن زیبا معرفی میشود، آیا او فکر نمیکند که نازیباست و کم کم اعتماد به نفس خود را از دست نمیدهد؟!
نقش مادری؛ قدرت و پتانسیل ضد فمینیسم
وی نقش مادری زن را قدرت و پتانسیلی در جامعه بانوان دانست که ریشه آنتی فمینیسم است و در این زمینه اظهار داشت: نقش یک مادر یا زن، پنهان است نباید برای آشکار سازی و تبرج آن تلاش کرد. مادری مهمترین کنش بانوان است که در عربی به آن «ام» میگویند. «ام» به معنای ستون است؛ مگر ستون ساختمان دیده میشود؟! ذات این نقش مخفی است؛ هست اما دیده نمیشود، اگر بخواهیم دیده بشود دیگر آن کارکرد را نخواهد داشت « وَ لا تَبَرَّجنَ تَبَرُّجَ الجاهِلِیَّهِ الأُولی».
این پژوهشگر علوم دینی با تأکید بر اینکه بانوان در طول تاریخ همواره نقش اساسی داشته و دارند، گفت: بزرگترین شخصیتها در همه ادوار پیامبران اولوالعزم هستند؛ حضرت ابراهیم(ع)، حضرت موسی(ع) همه تحت تربیت مادرانشان بودند؛ حضرت عیسی(ع) که اساسا پدر نداشت و پیامبر ما نیز وقتی که چشم به جهان گشود پدر خود را از دست داده بود و تحت تربیت حضرت آمنه قرار گرفت. خداوند با گفتن این مسئله در قرآن میخواهد به ما درس بدهد و تأکید کند که نقش مادری بسیار مهم و تعیین کننده است.
حجت الاسلام نخعی در مقایسه تمدن اسلامی و تمدن غرب، ابراز داشت: تمدن اسلامی یک تمدن ریشه دار و پدر و مادر دار است؛ همان که پیامبر(ص) فرمود«أَنَا وَ عَلِیٌّ أَبَوَا هَذِهِ اَلْأُمَّهِ» در جای دیگر به حضرت فاطمه(س) فرمود «ام ابیها» یعنی شما مادر این امت هستی. تمدن مدرن یک تمدن بی پدر و مادر است؛ به همین دلیل تمدن ما در مواجهه با آنها هویت و قدرت دارد.
علت فقر هویتی نسل جدید
وی نسبت به شدت فقر هویتی در نسل جدید و به ویژه خانمها هشدار داد و گفت: ما میخواهیم به این بدنه جوانی که این حرفها را نشنیده است، هویت بدهیم در حالی که از مهد کودک تا دانشگاه این بیماری عدم هویت نسبت به دارایی تمدنی شایع است و این نسل در بحران هویتی شدید قرار دارد.
این پژوهشگر علوم دینی بزرگترین تکنولوژی هر تمدنی را ایجاد خط انتقال معارف تمدنی از نسل قبل به نسل بعد دانست و تأکید کرد: تمدنی که بتواند این کار را انجام بدهد زنده و حی است وگرنه خواهد مُرد، حتی اگر بهترین مبانی و معارف را در کتابها و مقالات و ذهن اندیشمندان خود داشته باشند. نسل قبل ما انقلاب را رقم زد و کار بزرگی صورت گرفت اما ما تا چه اندازه توانستهایم آن مفاهیم ارزشمند را به نسل جدید منتقل کنیم؟!
حجت الاسلام نخعی بخش زیادی از بحران هویتی را ناشی از اختلال در نظام تعلیم و تربیت دانست و گفت: ۱۳ میلیون دانش آموز داریم با احتساب خانوادههای آنان، حداقل ۵۰ میلیون جمعیت به مدت ۱۲ سال، مخاطب نظام تعلیم و تربیت هستند؛ جمعیتی از همه طبقات و قومیتهای اجتماعی. از مدرسه گرفته تا مسجد همگی این ظرفیت و پتانسیل را در مقابل خود دارند؛ آیا این تکنولوژی انتقال معارف دارد به درستی عمل میکند؟!
نظام تعلیم و تربیت معیوب؛ قتلگاه انقلاب اسلامی
وی تأکید کرد: البته نباید بیانصافی کرد و زحمات دلسوزان و فعالان این عرصه را نباید نادیده گرفت اما آنچه مسلم است این ساختار معیوب است؛ اگر این ساختار کار خودش را درست انجام میداد حضرت آقا این اندازه بر تحول بنیادین آموزش و پرورش تأکید نمیفرمودند؛ اگر نظام تعلیم و تربیت ما درست عمل نکند قتلگاه انقلاب اسلامی عمل میخورد. نسل بعد اگر نتواند این معارف را دریافت کند میرود به سراغ نسخههای بدلی که رنگ و لعاب و ظاهری جذابتری داردند.
حجت الاسلام نخعی با تأکید بر اینکه ما وسط بزرگترین جنگ تمدنی طول تاریخ بشر قراداریم، گفت: از آنجا که شکل این جنگ نرم و فرهنگی است و چندان به چشم نمیآید، اهمیت آن را تصورم نمیکنیم و شبها را آسوده میخوابیم و انتظار داریم که این نظام تعلیم و تربیت موجود کار را پیش ببرد. « مَنْ نَامَ عَنْ نُصْرَهِ وَلِیِّهِ انْتَبَهَ بِوَطْأَهِ عَدُوِّهِ». امیرالمؤمنین(ع) فرمود هر کسی که هنگام یاری ولی خود بخوابد، با لگد دشمن از خواب بیدار خواهد شد.
این پژوهشگر علوم دینی با اشاره به آیه «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلِیکُمْ ناراً»، بیان داشت: حداقل تکلیف ما در این است که خود و خانواده را از آتش جنگ روایتها حفظ کنیم. تا زمانی که در حوزه جنگ روایتها نتوانیم الگو و روایت درستی ارائه بدهیم، راه به جایی نخواهیم برد.
حجت الاسلام نخعی به نقش تعیین کننده بانوان در عرصه روایت، اشاره کرد و گفت: قدرتی در خانمها وجود دارد که امیدوار کننده است؛ همه ما تجربه قصههای مادر بزرگهای خود را داریم؛ هنوز شیرینی قصههایی که شنیدیم را حس میکنیم. خیلی از آنها سواد هم نداشتند اما قدرت روایت داشتند؛ خانمها ذاتا قدرت روایت دارند و میتوانند احساس و عاطفه را به متن روایت بیاورند و دست برتر را در روایت داشته باشند.
بانوان متدین در کجای جنگ روایتها هستند؟!
وی خطاب به بانوان فعال مسجدی و فرهنگی، اظهار داشت: چرا روایت تولید نمیکنید و چرا فکر میکنید دیگری باید این کار را انجام بدهد؟! مگر رهبر به ما نفرمود که جهاد تبیین کنید؟! این کلمه یک بار ارزشی دارد؛ جهاد یعنی تلاشی که شب و روز نشناسد. یعنی باید برای تبیین، شب و روز نشناسیم. بانوان متدین و مسلمان ایران در حوزه جنگ روایتها کجا قرار گرفته اند؟! غیر از شما کسی نمیتواند تولید روایت کند؛ اوضاع آن چنان فاجعه نیست اما با حد انتظار ما فاصله دارد.
حجت الاسلام نخعی به تلاش دشمن در جنگ روایت اشاره کرد و گفت: در پروژه کتاب مقدس، ۶۰۰ میلیون نفر قصههای آن را به شکل نظم، نثر، نمایشنامه و سایر محصولات رسانهای در میآورند و به ۱۸ زبان زنده دنیا روایت و ترجمه میکنند.
وی با استناد به آیه«وَالَّذینَ جاهَدوا فینا لَنَهدِیَنَّهُم سُبُلَنا» بیان داشت: اگر قدمی در این مسیر برداریم، دست امداد الهی را خواهیم دید. اصحاب کف ۴ یا ۵ جوان بودند که علیه طاغوت زمانه قیام کردند و همدیگر را نمیشناختند «نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ نَبَأَهُمْ بِالْحَقِّ إِنَّهُمْ فِتْیَهٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَ زِدْناهُمْ هُدىً وَ رَبَطْنَا عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ إِذْ قَامُوا» خداوند قلبهای محکم و استوار کرد، آن زمانی که برخاستند و قیام کردند خداوند این هدایت را برای آنها زیاد کرد.